top of page

Pred vratima je nova berba Manifesta

Updated: 6 days ago

Čuvši da je novi, treći po redu, Cilićev Manifest iz 2021. u završnoj fazi zrenja i da će do jeseni gotovo sigurno izaći na tržište prisetio sam se jednog od onih momenata za koje mislim da su bili prelomni za moderno srpsko vinarstvo. Tada je savršeno osmšljen i pedantno izveden plan, bez bilo kakvih improvizacija, rezultirao izuzetno ozbiljnim vinom koje je pratila cena koja ga je smestila ni manje ni više nego u super- premijum segment.

Fenomen o vinu vanserijskog kvaliteta, koji se u tržišnoj 2021. godini stvarao oko mističnog, tada novog, Cilićevog projekta suštinski je u profesionalnim krugovima izgrađen dosta ranije. Pre svega na redovnim i komparativnim degustacijama koje je autor Manifesta, Miša Cilić, praktikovao sa svojim najbližim saradnicima na svakih sto dana tokom završne faze njegovog zrenja. Šuškalo se da vinar iz Jagodine ima vrlo striktan i kritičan princip praćenja stilističkog usmerenja kroz degustacione sesije koje su se dešavale pre izlaska ovog vina na tržište.


Najzanimljivija je bila poslednja, slepa degustacija, gde je potencijal Manifesta upoređen sa nekim od najboljih svetskih vina iz berbe 2017. Razume se, u svim vinima je merlo vodio glavnu reč ili je bio stoprocentno zastupljen u kupaži. Manifest se tada suočio sa kolosima svetskog vinarstva poput Masseto-a, Petrus-aChateau Pavie-a, Chateau Angelus-a i nekolicine drugih. Efekat koji je adut iz Srbije ostavio na iskusna nepca iz Cilićevog najbližeg okruženja nije se mogao sačuvati kao tajna, te se ubrzo širila glasina o nadolazećoj zvezdi velikog potencijala.


Ona je nastala u selu Lozovik pored Jagodine, u kom se nalazi celokupan zasad i zgrada vinarije, na vrhu brega koji je na nadmorskoj visini od 305 metara i parceli na kojoj se merlo oseća izuzetno komforno. Na zemljištu koje karakteriše peskovita gajnjača sa dosta kamena peščara. Cilić tvrdi da mu ovde prija i vrtložno kretanje vazdušnih masa, s obzirom da je parcela na najvišoj tački imanja. Ističe dalje:

 

“Cela stvar, iz našeg ugla, nije samo do zemljišta. Do podneblja je. Kod nas su to i zemljište i mezoklimat, izabrana sorta, način uzgoja, agrotehničke mere… Kao i uvek, akcenat stavljamo na kvalitet grožđa, a tu nema kompromisa. Podjednako je bitan i osećaj koji je rezultat planiranja i kontrole radova u vinogradu, bavljenja sirovinom– stalnim praćenjem promena u grožđu, jasne vizije i ideje šta i na koji način želimo da postignemo. I onda, po tom osećaju, biramo trenutak berbe, način vinifikacije, trenutak prekidanja maceracije, izbor drveta… Ne postoje protokoli, šematski tok operacija, ili išta slično... Svaka parcela je priča za sebe, svaki tank, svako bure. Tako je bilo i u 2017. Godini, kada je nastala prva edicija Manifesta, koja je bila najviše što može da se očekuje od jedne berbe. Kao svaka dobra godina, bila je godina balansa. Na nama je bilo da iz toga izvučemo ono što želimo. Slično kao I 2019. kada smo stvorili drugi po redu Manifest”.




Ubrzo su kreatori svih značajnijih vinskih karti u gradu Manifest smatrali must have vinom. Kao nezaustavljivi talas se probijao do vinoljubaca koji su imali ultimativnu potrebu da ga što pre probaju. Druga po redu berba iz 2019. je na tržištu doživela takođe veliki uspeh. Od toga nema zdravijeg dokaza da je srpska viska scena prihvatila koncept domaćih ultra premijum vina kojima visoka cena ne predstavlja nikakvu prepreku ka uspehu.

Tako dobar rezultat, kao u ostalom svaki njenmu sličan, nije došao nezasluženo i preko noći. Ovom konceptu su se ubrzo pridružili i neki novi projekti poput Manifesta belog (sauvignon blanc), te maestralnog Kašmira (cabernet sauvignon), koji je takođe doživeo izuzetan uspeh sa obe berbe...

A Miša najavljujući novu berbu crvenog Manifesta, potpuno svestan do čega je doveo njegov sistematičan i posvećen rad kaže: “Manifest je zaista manifest naše ideje, posvećenosti, rada, istrajnosti i ljubavi. Manifest odricanja, i breme koje ostavljamo u nasleđe kao obavezu i kao smernicu…”.

Comments


bottom of page